Mobilmonday.dk

Den mobile mandag

Råd om rengøring


Miljøvenlig rengøring handler bl.a. om at bruge så få rengøringsmidler som muligt. Men det handler også om at bruge midlerne i de rigtige mængder (oktober 2004).

Brug få rengøringsmidler

Den daglige rengøring kan i de fleste hjem klares med tre rengøringsmidler:

Håndopvaskemiddel til overflader der kun er lidt snavsede. F.eks. vinduer, spejle og plastoverflader.

Universal rengøringsmiddel til mere snavsede overflader, samt fliser, rustfrit stål, lakerede gulve m.m. Til materialer, som ikke tåler universalrengøringsmiddel, anvendes specialmidler f.eks. sæbespåner til linoleum.

Eddike eller fortyndet eddikesyre til at fjerne kalk fra f.eks. håndvask, wc-kummer, rustfrit stål, plast og til afkalkning af elkedel og kaffemaskine.

Citron- og eddikesyre som kalkfjerner

Fjern kalk på håndvask, toilet og brusekabine med eddike og en fin skuresvamp. Vær dog opmærksom på at brusekabiner af akryl meget nemt ridses, så her bør der ikke bruges hverken skuresvamp eller skuremiddel.

Syre kan skade emaljerede overflader eller stikveste, terrazzo, marmor og nogle vandhaner.

Fugerne mellem fliser tåler ikke syre, som f.eks. eddike- eller citronsyre. Skyl derfor gulv og væg med rent vand inden afkalkning. Dermed mættes fugerne og de opsuger ikke syren.

Det er en god ide at bruge handsker, da syrer kan være ætsende.

Sæbespåner og brun sæbe

Undersøg i forvejen, om det der skal rengøres kan tåle brun sæbe.

Vask uglaserede klinker, linoleum, natursten, terrazzo og ludbehandlet træ med sæbespåner (2 dl. til 10 liter vand).

Til ovnen: Smør et lag brun sæbe på ovnens inderflader. Lad ovnen varme op til 90°C, og lad den stå ved denne temperatur i ca. 30 min. Vask grundigt af med rent vand. Husk at brun sæbe kun må anvendes til ovne, der ikke er selvrensende.

Brug mikrofiberklude

Brug evt. mikrofiberklude til rengøringen – de kan i nogle tilfælde fjerne snavset uden brug af rengøringsmiddel. Mikrofiberklude er dog meget forskellige. Man kan ikke generelt sige, hvilke overflader, de må bruges på. Der kan være nogle, der eksempelvis kan ridse polishbelagte gulve, mens andre er beregnet til denne type gulv. Ligesom der er nogle mikrofiberklude, der godt må bruges på spejle, mens andre er for kraftige.

Læs på deklarationen på den enkelte mikrofiberklud, for at se, hvad den er beregnet til.

Når kludene vaskes, så undgå skyllemiddel – det ødelægger kludenes rengøringseffekt.